Vandværkets dag

26/05/2019 - 13:00


Thorslunde-Ishøj Lokalhistorisk forening deltager i år i Vandværkets dag.

Programmet er ikke endelig på plads. Følg med senere.
Indtil programmer er klart kan du læse lidt om historien.

Industrihistorie: B&W 1932

I naturskønne omgivelser nær Thorslunde, her hvor Lille Vejle Å stikker under Tåstrup-Køge Landevej, lod Københavns Vandforsyning Thorsbro Vandværk opføre i 1908. Vandværket er stadig i drift, og der leveres dagligt meget store mængder rent drikkevand til Storkøbenhavn.

Det er en helt speciel oplevelse at besøge Vandværket med de tre fredede bygninger. Udover maskinhuset, der i dag er åbent for publikum, kan man gå rundt i området og se den cirkelrunde samle­brøndsbygning, hanekammerbygningen samt boliger for de ansatte alle i nationalromantiks stil fra 1908, ligesom maskinhuset.

På Vandværkets område findes foruden de fredede bygninger også en filterbygning fra 1922 samt to nye bygninger fra 1985. Disse huser den daglige drift med personalerum og el-drevne pumper, som i dag har erstattet de gamle dieselmotorer.

Da Vandforsyningen i 1985 nedlagde dieseldriften, blev der stille i det gamle maskinhus. Bygningen stod til nedrivning, og motorerne var på vej ud til skrot. Sådan blev det heldigvis ikke. Borgmester Per Madsen Ishøj Kommune fik etableret en museumsforening og i år 2000 blev bygningerne fra 1908 fredet.

Læs mere HER

Sted
Thorsbo Vandværk

Kort utilgængelig