2017 Den Fynske Landsby

Den Fynske Landsby
En tidlig lørdag morgen mødtes glade og forventningsfulde medlemmer ved Ishøj Station for at køre til Den Fynske Landsby i Odense med den dertil lejede bus. Vejret var helt perfekt, 16 grader, lidt skyet, hvor solen hurtigt fik overtaget.

>>> Se den fine film om turen >>>

På hvert sæde i bussen lå der en lille pose med frisk morgenmad. Kaffen og en lille opkvikker, blev serveret undervejs, og hvis nogen skulle være i tvivl, vil jeg da lige nævne, at dette selvfølgelig var arrangeret af Elin og Kristian.

  

Stemningen var god og der var en livlig snakken allerede fra starten af turen. Traditionen tro startede vi med et bankospil, forberedt af arrangøren for turen Peter Kay, som var i tophumør med små sjove indslag, tror en lille entertainer er gemt i ham. Bankonumrene var fra de overhalende bilers nummerplader.
Nåede lige banko 10 km fra Odense – god timing.
Ankomst til Odense Å, hvor en 90 personers båd lå og ventede på os. En smuk og forholdsvis stille sejlads på ca. 30 min.

  

 Vi var så heldige at Ole Møller, som har boet i Odense hele sin ungdom, guidede os levende og ivrigt gennem tiden i 50’erne og frem til i dag. Om pragtvillaerne langs åen, deres nuværende og forhenværende ejere. Det nedlagte tivoli som nu også var en del af Odense ZOO, der 2 gange i træk, er blevet kåret som Nordeuropas bedste ZOO.

 I dejligt solskinsvejr vandrede vi gennem skoven ca. 800 m til Den Fynske Landsby. Her blev vi delt i 2 grupper med hver sin guide.

 Vores gruppe blev guidet gennem møllerdatteren Karens livsforløb med de velhavende gårdmiljøer og den anden gruppe blev guidet gennem husmandssønnen Jørgens livsforløb med de mere ydmyge levevilkår og bygninger.

  
Alle gårdene er nedtaget med centimeters nøjagtighed, der blev taget en masse billeder og mål, så man kunne genskabe gårdene fuldstændig korrekt, med alle de skævheder og ujævnheder som var dengang.

    
Vi fik indblik i det liv, som har været levet i og omkring husene. Deres måde at klare dagen og vejen med både at arbejde for gårdmanden, og det de selv dyrkede.


Bl.a. blev der dyrket humle, da øl var familiens, også børnenes, største væske indtag, og det var både morgen, middag og aften, idet man ikke havde rent vand.

 I middelalderen bestemte kongen, at der skulle laves vandmøller, for intet vand måtte løbe ud i havet uden at have gjort nytte og tjent penge på vejen, bl.a. til drift af maskiner og kornmøller. Så der blev lavet ca. 300 vandmøller.

Præsten var den højest rangeret, derefter kom mølleren osv., hvilket tydeligt kunne ses på boligforholdene.

Husene bestod af små stuer, små senge, hvorimod stenovnene var pænt store.

  
 Det blev os fortalt, at ved en stor ildebrand, hvor huset brændte helt ned, havde de personer, som opholdt sig på gården den nat, krøbet ind i det mest brandsikre rum, nemlig stenovnen. Det viste sig, at det var en god disposition, for stenovnen var det eneste der var intakt efter branden.

 Ang. rangorden ved spisning: fatter for enden af bordet, til højre for ham, ældste søn så næstældste osv, derefter karlene, først længst ansatte, næst længst osv. Til venstre for fatter, stod kvinderne op og spiste, der var jo ingen grund til at de sad ned, da de hele tiden skulle rende – hmmm…..

Spædbørnsdødeligheden var meget høj dengang, ca. hver 5. barn døde. I mange tilfælde blev ligklædet allerede klargjort inden fødslen. Dødeligheden blandt kvinder i barselsseng, var dog ”kun” 1 ud af 100.
Indtil 6 uger efter fødslen regnedes kvinden for at være uren og måtte ikke komme i kirken, så derfor foregik barnedåben uden moderens deltagelse.

Efter rundvisningen var der anrettet til en hyggelig frokost på Teglværket. Vi kom til et fint dækket bord, hvor fik vi en lille papkasse, med 6 bægre forskelligt lækkert pålæg, dejlig frisk brød, øl eller sodavand, samt snaps, ingen begrænsninger ?, derefter kaffe og muffins, alt arrangeret og medbragt af Elin og Kristian.


Efter frokosten, var der 1,5 time, til på egen hånd, at se den anden livshistorie, som det andet hold havde oplevet.

Hjemturen gik planmæssigt i et stræk, og med de 2 sidste bankospil var vi næsten optaget hele turen hjem.
Endnu engang vil jeg og min mand sige tak til Peter Kay og hjælpere for et spændende, lærerigt og velforberedt arrangement.

 Lise Heeno