Telefoncentralen i Torslunde

Torslundevej 103

Den gamle telefoncentral i Torslunde.

Indtil midten af 1930’erne havde man i Torslunde, som man i øvrigt havde over alt i landet, en telefoncentral. Den havde til huse i en stue i den gamle købmandsforretning, Torslundevej 103, der dengang ejedes af købmand Hans Jensen. I Torslunde var ca. 30 telefonabonnenter og  centralens lille omstillingsbord blev passet af frk. Nielsen – også kaldet jomfru Nielsen.

Naturligvis havde hvert abonnent sit eget nummer, men når man ringede centralen op, var det ikke nødvendigt at huske det, da jomfru Nielsen kendte hver og en. Det var nok blot at bede om skolelæreren eller pastor Nyegaard, så blev samtalen stillet frem. Var der ingen hjemme vidste jomfru nielsen såmænd også det. – “Næ det ka’ ette nyt’ noge’ a ringe til sognefogeden i da’ – di er ude a tæske.

Der blev aldrig lyttet på ledningerne, men på en eller anden måde kunne man altid få besked på centralen om byens store og små nyheder, – datidens informations-central. 

Som med så meget andet,blev telefonområdet automatiseret og den gamle central nedlagt, og som en af de første i landet overgik man til halvautomatiske telefoner. Et nyt telefonhus blev bygget på hjørnet op til Høje Taastrup. Inden for det gamle område kunne man nu nøjes med at dreje 2 cifre på den nye telefons drejeskive – skulle man udenfor Torslunde måtte man dreje centralen i Taastrup.

Jo det kan godt være, at man i forhold til det øvrige land fik elektricitet sent, så var på forkant når det gjaldt telefoni.

 

Købmand Hans Jensen med familie