Poul Sjøgren

  

Poul Sjøgreen (1885-1981)

Uddannet maskinarbejder i København og flytter til Thorslunde i 1908.

Han blev ansat som maskinreparatør ved Thorsbro Vandværk, selvom han ikke havde de store erfaring med dieselmotorer, udover den han havde fået ved at dreje ventiler til dem.

Poul Sjøgreen fik sin ansættelse ved at bilde maskiningeniøren ind, at han havde et godt kendskab til driften af dieselmotorer, så gode råd var dyre, da han første dag stod over for de store motorer og ikke helt vidste, hvad der var hvad. B&W havde imidlertid efterladt en af deres egne montører på Thorsbro Vandværk, der var ansat til at opstille de store B&W dieselmotorer. Montøren blev kaldt Jydehansen, og Sjøgren lærte alt, hvad han vidste om dieselmotorer af Jydehansen. En videns overføring som kostede 1 øl hver aften til Jydehansen. Men alle de fiduser jeg fik af ham, var alle øllerne værd, har Poul Sjøgren udtalt.

Poul Sjøgreen har fortalt, at i starten fortsatte med at bo i København. Han tog toget fra København til Taastrup Station kl. 05.30 og var hjemme igen kl. 19.00. Lønnen den første uge var 24,50 kr.

Med anlæggelsen af Thorsbro Vandværk blandede nye politiske røster sig med gamle. Socialdemokratiet fik for første gang, gennem de ansatte på værket, en platform i Thorslunde-Ishøj.

Poul Sjøgreen og brøndmester Vilhelm Rasmussen tog initiativet til partiforeningen kort efter værket start.

En socialdemokratisk partiforening i kommunen var selvfølgelig ikke noget gårdejerne brød sig særligt meget om, så opstarten var bl.a. besværet af, at ingen ville låne dem et lokale til den stiftende generalforsamling. Men søndag d. 8. januar 1911 kl. 10.00 lykkedes det. Alt begyndelse er svært, få medlemmer og blandt dem kun en kvinde. Det var Poul Sjøgreens kone.

Men Poul Sjøgreen og Vilhelm Rasmussen holdt på, og så småt fik de gang i partiet. En opbakning som allerede i 1913 fik Vilhelm Rasmussen valgt ind i sognerådet, hvor han sad fra 1913-25 og igen fra 1929. Han sad sågar som sognerådsformand i perioden 1917-21 og igen fra 1933-46.

Poul Sjøgreen selv tog sig af det organisatoriske og sad i den forbindelse, i en længere periode, som formand for partiet.

Se video-interview med Poul Sjøgreen:
Interviewer Annette Olesen, Ishøj Lokal-TV.
Se videoen del 1