Leif Gundsøe

Leif Grundsøes far var bygningstapetserer og hans mor var hjemmegående, men ofte meget syg med ophold på hospital til følge.
Leif Grundsøe er opvokset i Skydebanegade, hvor han boede med sine forældre og to ældre søskende. Familien levede under trange kår i en meget kold lejlighed. Meget af drengelivet foregik på gaden. Han fik sit første job, som 6-7-årig. Under sin opvækst gik han på flere skoler, især under anden verdenskrig.
Faren var Socialdemokrat. De store 1. maj arrangementer i Fælledparken husker Leif med glæde. Den første begivenhed han rigtigt husker er Staunings begravelse.
Fra krigens tid husker han bombardementerne af Sukkerfabrikken og Den Franske Skole. Især bombningen af sidstnævnte tog meget på ham, idet han kendte en del af eleverne.
Leif Grundsøe gik meget op i sang og musik. Hans lærer i folkeskolen sørgede for at han kom på sangskolen i Hindegade ved Amalienborg. Han blev også medlem af Københavns Drengekor.
Igennem mange år var han feriebarn på en gård på Fyn. Han besøgte meget ofte familien på Fyn efter at han blev voksen.
I 1949 kom Leif Grundsøe ud at sejle med ØK som koksmat, men han kunne ikke gennemføre sin kokkeuddannelse, da han havde erhvervet sig en heftig seneskedehindebetændelse.
I stedet kom han i lære i 1950 og blev udlært som møbeltapetsere/dekoratør nogle år senere. Han flyttede på værelse som 17-årig.
Han kom i DUI og var medlem i mange år heraf en del som leder. Som leder havde han Kirsten som spejder. Hun var datter af statsminister Anker Jørgensen, som blev hans mentor i 10 år.
Anker Jørgensen var dengang medlem af Borgerrepræsentationen i København. Han hjalp Leif meget og skaffede ham job som kontorbud i Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund (det senere SID). Da Anker Jørgensen lagde meget vægt på uddannelse, fik han Leif til at gå på Arbejderhøjskolen i 3 år.
Leif blev senere ansat som kassererassistent i DASF i 1960 og var i forbundet i 40 år.
Mødte sin første kone. De var gift i 2 år og fik en datter. Efter separationen flyttede Leif på værelse i Hvidovre.
Han mødte sin 2. kone. Elly. Han have job som billetkontrollør i 2 biografer for at tjene ekstra penge. Elly og Leif fik lejlighed i Hvidovre og de blev gift i 1961.
Leif havde købt en sommerhusgrund og fik bygget hus.
Når Elly og Leif skulle i sommerhuset havde de familien i Gadstrup med. For at komme til Gadstrup blev e nød til at køre gennem Ishøj.
Det der fik Leif Grundsøe til at blive interesseret i Ishøj, var de mange tunneler som stod uden på marken. Denne historie og mange andre kan ses i den del af interviewet, som har titlen:
Leif Grundsøe- her er mit liv i Ishøj
Optaget i Leif Grundsøes lejlighed i Ishøj Østergade i 2016.
Interviewer, redigering og tilrettelæggelse: Peter Kay
Fotograf: Kaj Anker.
Optaget til Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening.
Varighed 45:22 minutter
Se mere HER