LHF bliver 40 år

Thorslund-Ishøj Lokalhistorisk Forening bliver 40 år i 2015

Den 10. april 1975 blev foreningen stiftet.
Selve optakten og foreningens første 25 år er rigtig godt beskrevet i den lille bog, der blev udgivet i forbindelse med foreningens jubilæum.
Vi har stadig flere eksemplarer, så hvis du ikke har den eller kender nogen, der bør have den, er du velkommen til at hente en, næste gang du kommer på arkivet.
 

Jeg er godt nok ikke den rette til at skrive om foreningens historie som sådan. Jeg var ung og selv om jeg arbejdede inden for kommunegrænsen, var det ikke noget, jeg opdagede. For mig – som det sikkert var for andre unge i den alder – lå verden på den anden side. Vi tænkte ikke på historien, for os var det fremtiden, det gjaldt. I Ishøj var der idrætsforeningen og skulle vi andet, foregik det på den anden side af kommunegrænsen. Derfor, og måske netop derfor, er det en stor glæde, at de, som vi dengang oplevede som halvgamle og forstokkede, tog opgaven på sig og lagde megen energi og mange timer i at samle alt det op, som vi unge var klar til at forkaste.

Det vi i dag kalder Ishøj har jo været i en rivende udvikling, ikke meget er som dengang og hvordan skulle vi overhoved kunne fortælle den udvikling, hvis ikke foreningen gennem årene havde sørget for at indsamle historierne. En ting er de papirer som officielt er tilgængelige, men det er ikke historien, det er blot rammen. Historien er jo alle dem, der fylder rammen ud. Lidt som når vi til jul alle køber et juletræ – i store træk er træerne ens, men når vi hver især hænger pynten på og udfolder vores egne traditioner omkring træet, skaber vi vores juletræ.

Havde der ikke gennem nu 40 år været entusiastiske medlemmer og ak-tive i vores forening, havde der ikke været en "vores historie".
40 fed og færdig, siger man, men det gælder ikke vores forening. I dag er vi større end nogen sinde – både på medlemmer og aktive. Og opgaverne med at indsamle vores fælles historie er bestemt heller ikke færdige. På den måde er det et taknemmeligt formål vi har, for hver dag der går, kommer der nye historie, der skal dokumenteres.
 

Med den samfundsmæssige udvikling der har været siden foreningens start, findes der også rigtig meget, vi ikke har nået endnu.
Derfor hvis der bland alle vores medlemmer sidder nogen, der gerne vil være med i arbejdet, så hold jer endelig ikke tilbage, der er masser af arbejde og vi, som nu er aktive, er rigtig hyggelige at være sammen med, når vi selv skal sige det.

Ishøj er i dag en stor abstrakt størrelse. Modsat "gamle dage", hvor alle vidste alt om alle, så er det i dag umuligt at følge med i alt, der sker.
Ikke blot har kommunen været ude for sådan en "almindelig" befolkningseksplosion, men i høj grad også en mangekulturel udvikling som har skabt et helt nyt Ishøj.

I den forbindelse vil jeg opfordre alle til, inden der bliver smidt ud, lige at overveje, om det man har liggende, ikke bør indleveres til Lokalhistorisk Arkiv, således at vi fortsat kan få beskrevet den store historie med alle dens mange facetter, bl.a. til glæde for sådan nogle som mig, der ikke ligge havde det fokus, da jeg var ung.
I må også meget gerne spørge naboer, venner og mennesker i møder i andre foreningssammenhænge.

For selv om vi gør, hvad vi kan, er det umuligt uden hjælp at få fat i alle de gode historier, der findes i Ishøj.

Tillykke med Fødselsdagen

 

Tags: , ,

Download: