LHF Skovtur 2019

11/08/2019 - 8:00


   

LHF SKOVTUR 2019 – Søndag d. 11. august 2019
Den Botaniske  Have – Lund Domkirke – Historiska Museet

Helt ekstraordinært har vi mulighed for at få en bus mere, så nu er der igen ledige pladser.

Foreningens sommertur går i år til Lund, hvor vi bl.a. skal besøge Lund Botaniske Have, Lund Domkirke og Lund Historiske Museum.

Lund blev grundlagt omkring år 990 og udnævnt til købstad af Knud den Store, som også etablerede et møntværk i byen. Et lille kuriosum er, at møntmestrene dengang stavede byens navn på samme måde som de engelske stavede det gamle London. Derfor blev de danske mønter præget med LVND DENEMAC, så man ikke fejlagtigt troede at det var i England.

 Lunds domkirke

Lunds domkirke

 
Lund var en kort periode Danske hovedstad under Erik Emune,

bedre kendt som Erik d. 2. Konge af Danmark 1134-1137. Emune skulle betyde ”den altid huskede” eller ”evigt minde”. Efter flugten til Skåne blev han kaldt Erik Harefod.
I 1060 fik Lund sin første Biskop. I 1100’tallets første halvdel blev Lunds Domkirke opført i sammenhæng med et kloster og flere mindre kirker. Krypten er den ældste del opført af den danske Knud den Hellige i 1080’erne, efter at Skåne var blevet kristent. I 1103 blev Lunds biskop ophøjet til ærkebiskop. Den første ærkebiskop Asker indviede kryptens højalter i 1123, og i 1145 kunne hans efterfølger, ærkebiskop Eskil, indvie Lunds Domkirke i sin helhed.

 

Frem til Reformationen i 1536 var Lunds Domkirke sæde for Europas største ærkebiskopdømme. I middelalderen blev Lund også omtalt som Metropolis Dania (Danmarks moderstad).

I Metropolis Dania sad ærkebiskoppen eller Metropolitten over hele Norden. At ærkebiskoppen havde sit sæde i Lund peger på, at det var den vigtigste by i middelalderens Danmark og måske Nordens vigtigste by.
Frederik d. 3. måtte med freden i Roskilde 1658 afstå Skåne, Halland og Blekinge til Svenskerne.

 Botanisk have

 

Hvis man snakker botanik, kan man ikke komme uden om Carl von Linné født (1707-1778) i svenske småland. Han var både botaniker, læge og zoolog. Allerede som ung blev han internationalt anerkendt for sit system til klassificering af planter, dyr og mineraler.
Carl von Linné blev i 1727 indskrevet på Lunds Universitet. Her boede han hos lægen Kilian Stobæus (1690-1742), hvis store naturvidenskabelige bibliotek han studerede grundigt.

 

Vi begynder vores besøg i Lund med at besøge Lunds Botaniske Have som stammer tilbage fra 1690, hvor den var placeret på universitetspladsen og hørte under medicinsk fakultet.
I 1740 blev der taget initiativet til at skabe en “Nye Botaniske Have” på samme sted.
Havens omdømme blev stærkt forbedret takket være en dedikeret professor og talentfulde gartnere. Eric Lidbeck, en af Carl von Linnés elever, blev udnævnt til havets direktør i 1750. Plantesamlingen udgjorde over 6000 arter.
Den “nuværende botaniske have” på Östra Vallgatan blev oprettet 1862-1867. I 1972 blev den adskilt fra den daværende botaniske afdeling.

Forskningsafdelingerne og i sidste ende herbariet flyttede til mere moderne lokaler. Botanikhaveens mission er fortsat at støtte forskning og undervisning, men fokus ligger i høj grad på at formidle viden om botanik, havebrug og miljøet til offentligheden.

Vi spiser frokost på Grand Hotel i gåafstand fra både den botaniske have og Lunds Domkirke.

Det koster 325 kr. at deltage – her får du bustransport, entré og frokost med en øl/vand.

HUSK at medbringe gyldig legitimation i form af pas eller kørekort, dog kun for nordiske borgere.

Sidste nyt: Der er blevet arrageret en ekstra Bus 4 fra Ishøj Station.

BUSOPSAMLING
BUS 1 kl. 8:45 NETTO på Køgevej kl. 9:00 Netto ved Ishøj Station
BUS 2, 3 & 4-  kl. 9:00 NETTO ved Ishøj Station

Pladsbestilling kan ske fra den 26. april 2019 kl. 08:00 HER eller Preben tlf. 4068 2681.

 

Kort utilgængelig