Mosede Fort & Greve Museum

28/09/2024 - 9:45


Besøg på Mosede Fort og Greve Museum
Lørdag den 28. september 2024 inviterer Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening 40 medlemmer til at besøge Mosede Fort eller rettere Mosede Batteri og Greve Museum.

 Mosede Fort er ikke kun en militær installation. Den fortæller også historien om handel og velfærd under den første verdenskrig i 1914-1918 – derfor den lille gris foran indgangen til museet.

Fortet var en del af Forsvarsordningen af 1909, og var tænkt som en forstærkning af Københavns kystbefæstning.
Formålet var at forhindre en fjendtlig landgang ved Køge Bugt.
Fortet var en del af Forsvarsordningen af 1909, og var tænkt som en forstærkning af Københavns kystbefæstning.
Formålet var at forhindre en fjendtlig landgang ved Køge Bugt.
Fra den 22. juli 1916 var fortet bemandet med kystartillerister, og i mere end seks år fungerede fortet både som kystbatteri, og også som en del af Tunestillingen – den fremskudte skyttegravlinje, der skulle beskytte København. Fortet var fuldt bemandet frem til 1922.

 

 

Fra toppen af Mosede Fortet kan man mærke historiens vingesus og nyde udsigten over Køge Bugt samt fornemme kanonstillingernes strategiske betydning.
I kasematterne får man et indblik i hvordan officerer og mandskab levede i de mørke lokaler.
Når vi mødes kl. 9:45 på parkeringspladsen ved billetsalget, bliver vi opdelt i tre grupper.
Tre veloplagte uniformerede og humørfyldte guider- Olav Jensen, Steen Rasmussen og Svend Erik Juul Kofod – modtager ”styrken ” (os) foran kasematterne. Deres engagement er helt unikt – alle kommer til at stå med ”åben mund og polypper” mens de tre ”militærpersoner” øster ud af deres viden om fortets betydning og samfundets omvæltning i de mørke år.

 

Godt proppet med historisk ”batterividen” forlader vi Mosede Fort og befordrer os ved egen hjælp til Greve Museum i Greve Landsby, Greve Landevej, Bækgårdsvej 9, hvor vi samles i gården kl. 11:50.

Her bliver vi opdelt i to grupper. Den ene gruppe indtager en pragtfuld frokostplatte, mens den anden bliver guidet rund i museets gemmer af Mikkel Hansen Stage – Greves pendant Ishøj Lokalarkivs kustode.
Efter en time skifter de to grupper.

  

Greve i det 20. århundrede
Først tog københavnere på ferie ved stranden, så kom nybyggerne med drømmen om eget hus, og sidst i perioden flyttede mange nye beboere til de almennyttige boligbyggerier i kommunen.
I udstillingen vises forskellige sider af livet i Greve, og det er muligt at kigge nærmere på alt fra teltlejr til selvbyggerhus. Tag plads i den fine røde Fiat 600 og lyt til historier om transportudfordringer fra tidligere tider. Kom helt tæt på de mange ting fra perioden, prøv tøj, hatte og briller fra dengang, farmor var ung og hør lyden af S-toget suse gennem udstillingen akkompagneret af glade stemmer fra børnehaven og lydene fra stranden.
Danmark – en velfærdsstat
Et stort gennemgående tema i udstillingen er begrebet velfærd. Megen af den omsorg, som familierne eller lokalsamfundet tidligere tog sig af, blev nemlig i løbet af det 20. århundrede overtaget af offentligt ansatte.
Velfærdsstaten blev udbygget, skat blev indkrævet, og velfærdsgoder blev fordelt ud fra principper om lige sociale, sundheds- og uddannelsesmæssige muligheder. Der blev bygget børne- og uddannelsesinstitutioner og plejehjem til kommunens borgere, i takt med at befolkningstallet steg. Med velfærden fulgte forpligtelser til at tage arbejde og uddannelse og til at modtage råd om sundhed og lukke det offentlige ind i sit hjem.
Alt dette og meget mere kan man lære mere om i udstillingen på Greve Museum.

Tilmelding til turen sker efter princippet FØRST til MØLLE – og koster 270 kr. pr. person.
Billetsalget starter den 10. august 2024. KLIK HER

 

Sted
Mosede Fort

Kort utilgængelig